Veel gestelde vragen
Contact

Hoe zit het met de informatieplicht?

1 juli 2019 nadert snel, uw zaken dient u dan op orde te hebben!

De regelgeving is veranderd en de wet milieubeheer uitgebreid. Het Activiteitenbesluit verplicht bedrijven en instellingen (inrichtingen) om energie te besparen. Naast de bestaande energiebesparingsplicht is er een informatieplicht voor inrichtingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar verbruiken.

 

Doel van de informatieplicht is om de energiebesparing te versnellen. Als gevolg van de energiebesparing zal de CO2-reductie in Nederland een impuls krijgen.

Let op, er zijn ook enige uitzonderingen, waarbij inrichtingen niet hoeven te voldoen aan de informatieplicht.  

 

Indien u voldoet aan de criteria en u valt onder het Activiteitenbesluit dient u vervolgens gebruik te maken van de Erkende Maatregelenlijst, hierna te noemen EML. Goed te weten is dat per 1 april 2019 geactualiseerde lijsten van de energiebesparende maatregelen voorhanden zijn en gebruikt dienen te worden.

 

Heeft u al of moet u voldoen aan de energie-auditplicht (EED)? Hoe verder!
Het is mogelijk dat u, naast de informatieplicht energiebesparing per inrichting, ook een EED-auditplicht heeft voor uw gehele onderneming. De EED-plicht is afhankelijk van een aantal factoren zoals het aantal werknemers, de omzet en het balanstotaal. Wilt u meer weten welke mogelijkheden er momenteel zijn, neemt u dan contact met ons op.

 

Verplichte tijdsplanning
U rapporteert uiterlijk 1 juli 2019 welke energiebesparende maatregelen u heeft genomen. Bent u EED-plichtig dan geldt de uiterlijke rapportagedatum 5 december 2019.

 

Wat als u geen onderzoek doet en geen informatie geeft!
Het is uiteindelijk aan het bevoegd gezag om te bepalen of het bedrijf of de instelling voldoet aan de energiebesparingsplicht en het verlengde daarvan de informatieplicht. Een energiebesparingsonderzoek of dwangsom kan opgelegd worden om alsnog aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. Het bevoegd gezag zal ook handhaven. Voorkom erger en zorg dat u op tijd begint.

 

Handhaving na rapportage informatieplicht
Een rapportage hoeft niet beoordeeld te worden door het bevoegd gezag, maar de informatie wordt gebruikt om prioriteiten (laag naar hoog o.b.v. gebruik EML, inzet alternatieven en vrijwillige toelichting) te stellen en kan gebruikt worden om over te gaan tot toezicht of handhaving.

 

Wat als ik energiebesparende maatregelen niet op tijd kan uitvoeren of niet kan betalen?
Dan geldt de situatie dat u op dit moment niet voldoet aan de energiebesparingsplicht. Energiebesparingsonderzoek of dwangsom om aan de wettelijke verplichting te voldoen kunnen opgelegd worden. WHC heeft ervaring om deze trajecten samen met het bevoegd gezag op de juiste manier te begeleiden. Het advies is dan ook om contact met ons op te nemen, de situatie door te nemen en afspraken te maken over uw situatie en de opvolging.

 

Uw vraagbaak, WHC ondersteunt en begeleidt u hierin!
Twijfelt u over uw huidige situatie, heeft u ondersteuning nodig in dit proces of wilt u he geregeld hebben, dan adviseren wij u contact met ons op te nemen en uw situatie te bespreken. Pragmatisch  kunnen wij de mogelijkheden met u bespreken ten doelen efficiënt en adequaat aan uw verplichtingen te voldoen.

 

Versnellen in de procedure
Goed om te weten dat WHC met betrokken instanties en bevoegd gezag in overleg is om mogelijkheden af te stemmen die de procedure kan versnellen. In het volgende nieuwsbericht verwachten wij u hierover te kunnen informeren. Nogmaals, als u het nog niet heeft geregeld, begin nu en voorkom erger. 1 juli nadert snel.

Zorg dat u het georganiseerd hebt of neem contact met u ons op dat wij het voor u organiseren!

Wij houden u verder op de hoogte... volg onze berichtgeving....

 

Nieuws items

Duurzaam op de Werkvloer

Naast het uitvoeren van technische maatregelen om de gebouwschil of installaties te verduurzamen, is er ook een aspect van energieverbruik wat abstracter ligt. Het gedrag...

Lees meer

Vacature alert

Vacature alert! Nieuwe klanten hebben zich aangemeld en we zijn al bezig met nieuw werk te plannen richting 2025. Deze ontwikkeling en verbreding biedt ons...

Lees meer

De wettelijke Portefeuille Routekaart voor grotere organisaties in 3 stappen!

Een werkwijze voor de Energiebesparingsplicht! Organisaties met meer dan 20 gebouwen, verspreidt over minimaal 2 omgevingsdiensten door Nederland, mogen de jaarlijkse verplichte rapportage op basis...

Lees meer

Green Deal 3.0 pragmatische duurzame bedrijfsvoering voor de Zorg

Steeds meer organisaties sluiten zich aan bij de Green Deal 3.0 en hebben de rode draad opgepakt met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. WHC help...

Lees meer

Juridisch versus Economisch eigendom van een gebouw.

Het juridisch eigendom van een gebouw bepaalt kort gezegd wie de eigenaar van het gebouw is. Een woning of gebouw komt pas in juridisch eigendom...

Lees meer