Veel gestelde vragen
Contact

Verplichting doelmatig beheer en onderhoud van energiebesparingsmaatregelen

Als organisatie bent u verplicht de erkende energiebesparende maatregelen uit te voeren. Deze maatregelen kunt u per branche terugvinden in het activiteitenbesluit.

 

Na de realisatie van de besparingsmaatregel dient u deze echter ook doelmatig te beheren. Dat verplicht u tot o.a. het registreren en monitoren van uw energieverbruik en  het onderzoeken van afwijkingen. Maand- en jaaroverzichten dienen gecontroleerd te worden, maar ook beschikbare dag-, avond-/nacht- en weekendverbruiken dienen geanalyseerd te worden.

 

WHC beschikt over de kennis en de instrumenten om deze monitoring en analyse voor u uit voeren. Automatische alarmen bij afwijkingen en rapportage van uw verbruiken, inclusief trendanalyses, zorgen voor een efficiënte invulling van uw verplichting. Hiermee bereikt u tevens een energiekostenbesparing, doordat slecht functionerende installaties snel worden opgemerkt.  Over het algemeen valt het extra verbruik pas bij de afrekening op.

 

De wettelijke plicht tot het uitvoeren van erkende maatregelen en monitoring geldt indien sprake is van een inrichting conform de Wet Milieubeheer en het jaarlijkse verbruik  van 25.000 m³ aardgas of 50.000 kWh of meer bedraagt.

 

Doelmatig beheer en onderhoud

De maatregelen voor doelmatig beheer en onderhoud (DBO) zijn een belangrijk onderdeel van het toezicht op erkende maatregelen voor energiebesparing. Aandacht voor dergelijke maatregelen borgt ‘het succes’ van de erkende maatregel. Hierdoor wordt de energiebesparing daadwerkelijk bereikt en verdient de investering zich echt terug.

De ondernemer moet alle getroffen energiebesparende maatregelen juist gebruiken en onderhouden. DBO-maatregelen zijn eigenlijk bijbehorende maatregelen van de erkende maatregelen. Ze geven aan hoe de erkende maatregel te beheren en te onderhouden.

De databank bevat alle erkende maatregelen (de beschrijving is uitgebreider dan in bijlage 10 bij de Regeling). De DBO-maatregelen zijn ook opgenomen in de database als onderdeel van de erkende maatregelen. De DBO-maatregelen zijn in overleg met het bedrijfsleven en het bevoegd gezag opgesteld.

De toezichthouder neemt DBO mee in zijn oordeel over naleving van de energiebesparingsverplichting. Uiteraard hoort ook een gelijkwaardige alternatieve maatregel doelmatig beheerd en onderhouden te worden. Anders dan bij de erkende maatregelen is niet vooraf vast te stellen hoe DBO er bij deze alternatieve maatregel uitziet. Vooraf is nu eenmaal niet bekend welke alternatieve maatregelen de drijver zal treffen.

De lijst met DBO-maatregelen kunt u vinden op de pagina "Erkende maatregelen" onder de kop "Doelmatig beheer en onderhoud (DBO)". Hier vindt u een volledige lijst met DBO-maatregelen en de DBO-maatregelen per bedrijfstak.

 

Voor meer informatie over onze efficiënte monitoring aanpak kunt u contact opnemen met Han Uenk van onze adviesorganisatie.

 

WHC staat in oktober op de Vakbeurs Energie! Vraag hier uw gratis kaarten aan.

Door:

Als organisatie bent u verplicht de erkende energiebesparende maatregelen uit te voeren. Deze maatregelen kunt u per branche terugvinden in het activiteitenbesluit.   Na de...

Nieuws items

Duurzaam op de Werkvloer

Naast het uitvoeren van technische maatregelen om de gebouwschil of installaties te verduurzamen, is er ook een aspect van energieverbruik wat abstracter ligt. Het gedrag...

Lees meer

Vacature alert

Vacature alert! Nieuwe klanten hebben zich aangemeld en we zijn al bezig met nieuw werk te plannen richting 2025. Deze ontwikkeling en verbreding biedt ons...

Lees meer

De wettelijke Portefeuille Routekaart voor grotere organisaties in 3 stappen!

Een werkwijze voor de Energiebesparingsplicht! Organisaties met meer dan 20 gebouwen, verspreidt over minimaal 2 omgevingsdiensten door Nederland, mogen de jaarlijkse verplichte rapportage op basis...

Lees meer

Green Deal 3.0 pragmatische duurzame bedrijfsvoering voor de Zorg

Steeds meer organisaties sluiten zich aan bij de Green Deal 3.0 en hebben de rode draad opgepakt met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. WHC help...

Lees meer

Juridisch versus Economisch eigendom van een gebouw.

Het juridisch eigendom van een gebouw bepaalt kort gezegd wie de eigenaar van het gebouw is. Een woning of gebouw komt pas in juridisch eigendom...

Lees meer